به گزارش خراسان ,ریواس، گیاه بومی غرب چین است که در آب و هوای سرد کشت می شود.
ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه ی کوه ها، کنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب های راکد می روید و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد.
مهمترین نواحی رویش ریواس درایران، دامنههای کوه بینالود در شهرستان نیشابور، دامنه کوههای شهرستان شهر بابک در کرمان و دامنه کوههای البرز در شهرستان طالقان و کوه های کردستان.
ریواس در فصل بهار در بازارهای محلی مناطق آذر بایجان نیز یافت میشود که از دامنههای کوههای این مناطق توسط روستاییان برداشت میشود. این گیاه در مناطق جنوبی استان فارس -کوه های اطراف شهر دبیران نیز یافت شده است.
ارزش تغذیه ای
ریواس طبیعت سرد و کمی خشک دارد و دارای ویتامین های آو ب وث و کا و املاح معدنی کلسیم و پتاسیم و سدیم و فیبر است. برای تمامی اعضای بدن، ماده ی غذایی بسیار ممتازی شمرده می شود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد.
میزان اسیدیته این گیاه به قدری بالاست که برای ایجاد تعادل به شیرین کننده نیاز دارد. به گزارش «ehow»، ریواس با خواص دارویی زیاد یکی از پرمصرف ترین گیاهان در طب چین است.
خواص ریواس
1-نخستین کار کرد آن در دهان این است که با تحریک جوانه های چشایی به واسطه ی مزه ی تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره ی دهان شده ودهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده می سازد.
و خوردن مقدار کم آن قبل از وعده اصلی غذایی، اشتها را زیاد می کند.
2-ریواس به عنوان فعال کننده ی عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمک های صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است.
و به تنظیم جذب چربی از روده کمک می کند.
3-*ریواس میزان سوخت و ساز بدن را تحریک می کند بنابراین برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، مفید است.
4-*این گیاه کلسترول بالا را نیز کاهش می دهد.
5-*مواد مغذی و ویتامین های موجود در آن مانع بروز ترومبوز رگ ها می شود. ترومبوز تشکیل شدن لخته خونی در پاست که در صورت درمان نشدن به ریه ها آسیب می رساند.
6-*خاصیت رونده دارد و به سیستم گوارشی کمک می کند.
هم چنین ریواس خاصیت متعادل کننده ی عملکرد روده ها را دارد.
7-*مصرف منظم ریواس در کاهش فشار خون موثر است.
8-*مصرف منظم عصاره ریواس، علایم گرگرفتگی را از بین می برد.
9-*دارای خاصیت ضدباکتریایی است.
10*دارای خواص آنتی اکسیدان است.
11-*حاوی کلسیم است و مانع نرم شدن استخوان می شود.
12-*لوتئین موجود در آن در خنثی سازی رادیکال های آزاد ، موثر است.لوتئین پوست و چشم را سالم نگه می دارد.
13-*ویتامینk در ریواس به لخته شدن خون به هنگام آسیب دیدن کمک می کند.
14-*ریشه آن ناراحتی های کبد و کیسه صفرا و بیماری های پوستی را درمان می کند.
15-*عفونت روده ای را برطرف می کند و واکنش های بیماری های خود ایمنی را کاهش می دهد.
16-*لوز المعده را وادار به ترشح انسولین کرده و قند خون را کم میکند.
طریقه مصرف:
مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج و کرفس ,خیار و سیب می باشد.
که یک سوم آب ریواس و دو سوم بقیه مواد است.
ریواس با طعم منحصر به فرد خود، در دسر ها استفاده می شود.
به طور معمول آن را با شکر یا عسل می پزند و یا در کیک ها مورد استفاده واقع می شود.
همچنین به تنهایی یا همراه یا توت فرنگی در تهیه ی ژله و مرباها به کار می رود. چاشنی هایی که با ریواس مصرف می شوند، عبارتند از :
لیمو ، دارچین و زنجبیل.
غذاهای ایرانی
برگ آن خوردنی نیست.پوست ساقه ریواس را باید پیش از پختن گرفت.
این گیاه در غذاهای ایرانی به صورت خام و پخته در سالاد و خورشت کاربرد دارد، اما به دو صورت کلی همراه با کوفته ریزه و رب و پیاز و صورت دیگر همراه با گوشت قرمه و سبزی نعناع و جفری پخته میشود این خورشتها ویژه نواحی جنوبی البرز از جمله تهران و سمنان است که این گیاه در دامنههای البرز به طور وحشی رشد میکند. با ریواس خوشاب وشربت نیز درست میکنند.
موارد احتیاط:
افراد سرد مزاج در خوردن آن احتیاط کنند.
مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتی های مثانه خطرناک است.
شیر مادرانی که ریواس می خورند، در نوزادان تولید اسهال می کند.
مصرف بیش از اندازه ریواس باعث کمبود کلسیم در بدن می شود.
چند غذا با ریواس:
![آشنایی با روش تهیه خورش ریواس](http://www.hamshahrionline.ir/images/position36/2011/1/3w1j8955-0313-as.jpg)
تغذیه > غذای اصلی - ریواس بهخاطر طعم ترش ریواس، یکی از خوشمزهترین خورشهای فصل بهار است.
خورش این خورش را اگرچه میتوان به 2روش پخت ولی پخت آن همراه نعنا و جعفری (مانند خورش کرفس) عطر و بوی بینظیری دارد.
با این حال در اینجا هر دو روش آمده است تا مناسبترین را برای ذائقهتان انتخاب کنید.
روش اول
مواد لازم برای 4نفر:
-ریواس؛ یک کیلوگرم
-گوشت بدون استخوان؛ نیم کیلوگرم
-پیاز؛ 2عدد
-شکر؛ 2 تا 3قاشق سوپخوری
-روغن، نمک و فلفل؛ به میزان لازم
-نعنا تازه؛ 150 گرم
-جعفری تازه؛ 250 گرم
روش پخت:
1- ابتدا پیازها را پوست کنده، بعد از شستن ریز خرد کنید. سپس در یک قابلمه مناسب مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاقگاز قرار دهید تا داغ شود. پس از آن، پیاز را اضافه کنید و تفت دهید تا طلایی رنگ شود.
2- گوشت را بشویید و به صورت قیمهای خرد کنید، سپس به پیاز داغ اضافه کرده، همراه با آن تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. حالا 2تا3لیوان آب جوش به مخلوط گوشت و پیاز اضافه کنید، در ظرف را بگذارید و تا پخت کامل گوشت روی حرارت متوسط اجاق گاز صبر کنید.
3- در این فاصله ریواسها را پوست کنده، بعد از شستن به قطعات 3سانتیمتری یا به اندازه 2بند انگشت خرد کنید. از طرفی دیگر نعنا و جعفری تازه را نیز پاک کرده، بعد از شستن، ریز خرد کنید.
![](http://www.hamshahrionline.ir/images/upload/news/pose/8703/3W1J8955-0313-as.jpg)
4 - حالا در یک تابه کوچک، مقداری روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود، سپس نعنا و جعفری خرد شده را داخل روغن بریزید و تفت دهید.
نکته: مقدار نعنا نباید خیلی زیاد باشد زیرا باعث تلخ شدن خورش میشود.
5- بعد از آنکه گوشت پخت، ابتدا نعنا و جعفری سرخ شده را اضافه کنید و 10 دقیقه حرارت دهید. بعد از آن ریواس را همراه شکر، نمک و فلفل اضافه کنید و 10 دقیقه دیگر حرارت دهید.
نکته یک: زمان جوشیدن خورش بعد از اضافه کردن ریواس نباید زیاد باشد زیرا ریواس به سرعت له میشود.
نکته 2: با توجه به اینکه ریواس طعم ترشی دارد، اگر خورش را با همین میزان ترشی دوست دارید، لازم نیست شکر اضافه کنید.
روش دومنکته: توجه داشته باشید در این روش به جای نعنا و جعفری، از زعفران به عنوان طعمدهنده استفاده شده است.
بستنی ماستی ریواس و زنجبیل
اگر از خوردن بستنی – آن هم فقط به خاطر داشتن رژیم چاقی – صرفنظر میکنید، به شما مژده میدهیم که برای درستکردن بستنی راههای دیگری هم وجود دارد که نه تنها چاقکننده نیستند بلکه بسیار پرخاصیت هم هستند.
بستنی ماستی ریواس و زنجبیل یکی از همین نمونههاست که هم چربی کمی دارد و هم سرشار از کلسیم و پتاسیم است؛ درضمن بهخاطر وجود زنجبیل در ترکیب آن، برای هضم غذا و ناراحتیهای معده و روده نیز مفید است.
● مواد لازم برای ۶ نفر:
- ماست کمچرب معمولی؛ ۳۰۰ گرم یا یک و نیم پیمانه
- پنیر ماسکارپونه؛ ۲۰۰ گرم یا یک پیمانه
- ریواس خردشده؛ ۳۵۰ گرم یا ۳ پیمانه
- عسل؛ ۳ قاشق سوپخوری
- زنجبیل تازه؛ ۳ تکه کوچک (خلالی خرد شود)
● روش تهیه:
۱) ماست و پنیر ماسکارپونه را در کاسهای بلوری بریزید و با همزن دستی یا برقی خوب مخلوط کنید. سپس کاسه را به مدت یکساعت داخل فریزر قرار دهید.
۲ ) در این فاصله، ریواس و زنجبیل را به همراه عسل در قابلمهای بزرگ بریزید و ۵ قاشق سوپخوری آب به آن اضافه کنید. حالا در ظرف را بگذارید و قابلمه را روی شعله کم اجاقگاز قرار دهید تا ریواس و زنجبیل در اثر حرارت، نرم شده و بپزند. برای این منظور معمولا نیمساعت زمان لازم است. پس از آن، قابلمه را از روی اجاقگاز بردارید و کنار بگذارید تا سرد شود.
۳ ) مخلوط ریواس و زنجبیل پخته و سردشده را داخل دستگاه غذاساز یا خردکن بریزید تا پورهای یکدست حاصل شود.
۴ ) حالا دیگر زمان آن رسیده تا مخلوط ماستی را که نیمهیخزده شده است، از فریزر بیرون آورید و به پوره ریواس و زنجبیل موجود در دستگاه خردکن اضافه کنید. دوباره دستگاه را روشن کنید تا همزمان با مخلوطشدن ماست با پوره ریواس و زنجبیل، یخهای ماست نیز خرد شود.
۵ ) مخلوط حاصل را دوباره داخل ظرف مخصوص فریزر بریزید و ۲ ساعت دیگر در فریزر قرار دهید. پس از این مدت، مواد را با قاشق با هم مخلوط کنید، سپس دوباره ظرف را در فریزر قرار دهید و صبر کنید تا بستنی کاملا سفت شود و بعد سرو کنید.
نکته: رنگ صورتی بستنی بهخاطر استفاده از ریواس قرمز است. اگر ریواس مورداستفاده شما قرمز نبود، در مراحل درستکردن بستنی، کمی رنگ قرمز خوراکی به آن اضافه کنید.
نکته : برای اینکه قالبزدن بستنی راحتتر شود، یکربع پیش از سرو آن را از فریزر به یخچال منتقل کنید.
source : http://food4u.blogfa.com/post-1166.aspx
نظرات شما عزیزان:
بابی ![](/weblog/file/img/m.jpg)
ساعت17:53---12 دی 1391
خیلی عالی بود واموزنده پاسخ:سلام خواهش میکنم ممنون :-)
صلاح شكري ![](/weblog/file/img/m.jpg)
ساعت9:31---1 آبان 1391
سلام من درفصل بهارمركزپخش ريواس رادارم درسنندج خوشحالم ازتحقيقات وبرنامتون
|